top of page

מאגר הידע האנושי – נדבך על נדבך המועבר על ידנו

  • תמונת הסופר/ת: ליאורה בנימין - מאמנת סאטית
    ליאורה בנימין - מאמנת סאטית
  • 18 באוג׳ 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 11 באוק׳ 2020



הגיעה לידי מצגת מקצועית, המתמקדת בקשר שבין ניהול תוכן בארגון ובין כלי יישום טכנולוגי אשר מאפשר להעביר את התוכן בארגון, ורציתי להציג אותה במקום העבודה, בפורום נרחב. פניתי ליוצרת המצגת לבקש רשותה להצגה.

הפניה אליה לצורך בקשת רשות, הזכירה לי מאמר של הפילוסוף הילרי פטנאם (Hilary Putnam) אשר דן בדינמיקה של הידע האנושי העובר בין האחד לשני, בין דור לדור ובין תרבות לתרבות. בראיון איתו, בנושא הפילוסופיה של המדע, הוא מדבר גוף הידע המדעי שלנו כקומולטיבי, כזה אשר נצבר במשך שנים, בהסתמך על הידע של קודמנו.

באחד מאינספור מאמריו בנושא התודעה האנושית מעלה פטנאם נקודה מעניינת: אנו מקבלים נתונים כעובדה למרות שלא נוכחנו בהם בעצמנו.

הכיצד? זאת מפני שאין ביכולתנו לקיים תקשורת בינאישית ללא הסתמכות על ידע שצברו האחרים.

יותר מכך, לאחר שקיבלנו את הידע החדש, אנו עצמנו מעבירים אותו הלאה וגם האחרים מקבלים את הנתונים שאנו מעבירים להם ומעבירים זאת הלאה.

לדוגמא, חברתי שבה מפריס ומספרת לי על חוויותיה. אם אני לא הייתי בפריס וראיתי את קיומה של עיר זו במו-עיניי כיצד אני יכולה לנהל תקשורת עם חברתי ולשמוע את חוויותיה?

לכאורה, עלי לנסוע לפריס ולוודא שאכן קיימת עיר כזו. אלא שפתרון זה – אינו מעשי. לכן, אני מקבלת כעובדה את קיומה של עיר זו וכעת "פנויה" להקשיב לחברתי.

בעתיד, כאשר מישהו ידבר על פריס, אני "אתרום" את חלקי לשיחה בכך שאספר את המידע שקיבלתי מחברתי. כלומר – אני מעבירה נתונים ששמעתי ממישהו אחד למישהו אחר, והוא עצמו יעביר אותו הלאה בזמן מתאים וכו' וכו'.

הכל טוב ויפה אך…מה הקשר בין האמירה של פטנאם ובין בקשת הרשות לשימוש במצגת?


תשובה – ניתן לראות את תחום ניהול התוכן לא רק כניהול מידע בארגון מסוים, אלא כתחום שנוגע לכולנו ומתנהל על ידי כולנו בעת שאנו מתקשרים בינינו; כל אחד מאיתנו הוא חוליה בשרשרת הידע האנושי אשר מקבלת מידע ומעבירה מידע ותורמת את חלקה הקטן ליצירת מאגר הידע אנושי.

ואם נחזור למצגת:

המידע המוצג במצגת נוצר על ידי מידענית מומחית בתחום ניהול התוכן.

המידע שלה נצבר ממקורות שונים והתווסף על ההבנה הספציפית שלה את התחום. את המידע הזה אני מבקשת להציג בפני קולגות בעבודה, וכאשר יוצג – הם בתורם יעבירו אותו הלאה..

שאלה פילוסופית מעניינת לדעתי היא:

האם המידע הזה ישתנה כאשר יוצג על ידי מישהו בתחום תוכן נתון?

לדוגמא, רופאה תציג את המידע הזה בפני רופאים שדנים במערכת העצבים ורואת-חשבון תציג את המידע בפני פורום הדן בתקנות מיסוי חדשות בתחום המע"מ.


אם כך, האם המידע יוצג באופן זהה, למרות שהקונטקסט הוא שונה? האם הוא ישתנה כאשר "יעבור הלאה" על ידי אחד השומעים?


מה דעתכם?

ליאורה בנימין – מאמנת סאטית, 054-6114344

Comments


bottom of page